S’inicien els treballs previs de replanteig de les obres que donaran lloc a la construcció de la Via Verda que ressegueix el traçat de la carretera provincial GIV-6226 i que unirà Garrigàs i Arenys d’Empordà. Les obres tenen una durada prevista de 6 mesos i les executarà l’empresa pública TRAGSA.
Serà una Via Verda que millorarà les connexions dins el municipi de Garrigàs i oferirà un espai molt accessible perquè famílies, veïns i veïnes puguin gaudir del nostre entorn. Tindrà una llargada d’1,908 quilòmetres i un pressupost total d’execució de 331.824,33€, dels quals un 69,08% han estat finançats a través de fons Estatals del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR).
Han fet falta cinc anys de treball per fer realitat la Via Verda. Aquest projecte neix a petició de l’Ajuntament de Garrigàs i l’abril del 2019 s’aprova el projecte executiu redactat per la Diputació de Girona. Així mateix el 2021 entrem a formar part del Consorci de les Vies Verdes, un ens local integrat per la Diputació de Girona, els municipis i consells comarcals, la tasca principal del qual és dur a terme el manteniment i millora de la infraestructura, la promoció del seu ús i l’ampliació de la xarxa i que, des de 2013, gestiona també la xarxa Pirinexus, 353 km de ruta pedalable que uneix les comarques gironines amb la Catalunya francesa.
El Consorci de les Vies Verdes de Girona és el promotor del projecte “Camí Natural del Fluvià”, que es troba en una fase molt avançada de realització. Aquest camí natural connectarà les comarques de la Garrotxa i el Pla de l’Estany i més endavant arribarà a la Mediterrània fins a Sant Pere Pescador (tram del futur recorregut de l’Eix Subpirinenc), i creuarà els diversos municipis seguint el curs del riu Fluvià.
El municipi de Garrigàs està travessat pel riu Fluvià en diversos punts i treballem conjuntament amb el Consorci de les Vies Verdes de Girona i la Diputació de Girona, perquè el carril bici municipal que s’executarà ben aviat esdevingui un ramal de connexió amb aquest nou Camí Natural del Fluvià, concretament al seu encreuament amb la GIV-6226 a Arenys d’Empordà, i sigui un punt d’enllaç cap a l’interior.
Aquesta és una oportunitat per fer accessible el riu Fluvià i crear un corredor de comunicació no motoritzat entre l’interior i els pobles dels terraprims i la plana de l’Empordà. Es tracta d’un traçat accessible i integrat en el medi natural, que manté el territori i promociona el turisme sostenible i de qualitat, alhora que situa el nostre municipi en el punt de connexió cap a l’interior de l’Alt Empordà, i fa possible la creació progressiva d’una infraestructura interior que connecta els diferents pobles a través d’una xarxa no motoritzada que millora la qualitat de vida dels nostres veïns i veïnes.