Arenys d’Empordà

El poble d’Arenys es troba a 2,5 km al sud-oest de Garrigàs. L’església, el castell, la rectoria i algunes masies formen un nucli aglevat al cim d’un tossal, a menys de 500 metres de la riba esquerra del Fluvià.

Des d’aquest indret es domina una raconada solcada pel riu, on alternen les arbredes i els camps de conreu; és un paisatge agrari encara no sollat per cap edifici industrial. Al nord- est d’aquest barri hi ha el raval del “Camí de Dalt” format per cases arrenglerades en un dels costats d’un vell camí.

El nom del poblat té un clar origen en els arenys (sorrals) del Fluvià. El lloc s’havia anomenat també “Arenys de Fluvià”.

L’any 1019, en instaurar-se la Canònica de la Seu de Girona, la ecclesiam Sancti Saturnini de Arens s’esmenta com a possessió d’aquesta comunitat. En un document del 1031 se l’anomena Sancti Saturnini de Arengis. Un altre document, de l’any 1056, fa referència a la donació feta a la Canònica de Girona pels execturos testamentaris de Gausbert d’Arenys dels delmes, primícies i d’altres prebendes que tenia l’església de Sant Sadurní d’Arenys, al comtat d’Empúries.

Els anys 1279 o 1280 s’esmenta la ecclesia de Arenys la qual, en un document del 1316, és anomenada Sancti Saturnini de Aregnis i en els nomenclàtors del segle XIV Ecclesia parrochialis sancti Saturnini de Arenys.